ДОСТИГНУВАЊА

Во јануари 2019, во годината во која марката ја прослави стогодишнината, Sébastien Ogier и Julien Ingrassia победија на Рели Monte-Carlo, земајќи ја 101-та WRC победа на Citroën Racing

Уште од формирањето во 1919, Citroën секогаш се истакнуваше со способноста да справи да и храбро да повлече кога се спортските предизвици во прашање

100 ГОДИНИ ХРАБРОСТ И СПОРТСКИ ПРЕДИЗВИЦИ


Од првите натпреварувања до тимот на Citroën Racing денес, тимовите на Citroën испишаа приказна полна со триумфални победи и многу спортски успеси.

100 ГОДИНИ СПОРТСКИ ПЕРФОРМАНСИ

Large-photo1-Records_555x318

 

За годината кога се одбележува стогодишнината, марката издаде специјален колекционерски каталог кој не носи низ карактеристиките и приказните за 30 легендарни модели.
Од Autochenille лансиран во 1922 за да ја совлада пустината Сахара до последниот C3 WRC, откријте ги нашите 10 легендарни возила Citroën Racing. Вистинско патување во минатото!

ПРЕЗЕМЕТЕ ГО КАТАЛОГОТ

КЛУЧНИ РЕЗУЛТАТИ

Large-photo2-Records_555x318

RALLYE-RAID (1990-1997)
. 36 победи од 42 трки, вклучувајќи 4 на Dakar Rally
. 25 победи за Pierre Lartigue, 10 за Ari Vatanen и 1 за Timo Salonen
. 5 титули за производители во FIA Cross Country Rally World Cup (1993 до 1997)
. 5 титули за возачите: Pierre Lartigue од 1993 до 1996 и Ari Vatanen во 1997

Large-photo3-Records_555x318

WTCC (2014-2016)
. 31 пол позиции од 35 квалификациски сесии
. 28 победи за José María López, 11 за Yvan Muller, 6 за Sébastien Loeb, 2 за Ma Qing Hua и по една за Mehdi Bennani и Tom Chilton
. 45 најбрзи тркачки кругови и 119 подиуми во 69 трки
. 3 титули за произведители во FIA WTCC (2014 to 2016)
. 3 титули за возачи во FIA WTCC за José María López (2014 до 2016)

Large-photo4-Records_555x318

WRC (од 1999)
. 100-та победа во Monte-Carlo во јануари 2019
. 8 титули за производители во FIA World Rally Championship (2003 до 2005 и 2008 до 2012)
. 9 титули за возачи и совозачи за Sébastien Loeb и Daniel Elena (2004 до 2012)

 

100 ПОБЕДИ НА WRC, И ДУРИ И ПОВЕЌЕ…

WRC-Infographic_081219_555x318_EN

 

Во јануари 2019, Sébastien Ogier и Julien Ingrassia победија на Rallye Monte-Carlo. Citroën Racing ја освои својата 100-та победа на WRC на почетокот на годината во која марката ја прославува својата стогодишнина.