Кон содржината
Политика за колачиња

ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА

Оваа страница објаснува што треба да знаете за тоа како ги користиме колачињата на нашата интернет страница (citroen.com.mk) и како да изберете да управувате со нив или да ги отстраните.

ШТО СЕ „КОЛАЧИЊА“?

Нашата интернет страница користи колачиња за да ве разликува од другите корисници на интернет страницата. Ова ни помага да ви обезбедиме добро искуство кога пребарувате по нашата интернет страницата и исто така ни овозможува да ја подобриме нашата страница. Продолжувајќи да пребарувате по нашата страница, вие се согласувате со употребата на колачиња. За време на вашата посета на нашата интернет страница, колачињата може автоматски да се инсталираат на вашиот интернет пребарувач.

Колачињата се мал документ со букви и бројки кои се зачувани на вашиот пребарувач или на дискот на вашиот компјутер. Колачињата содржат информации што се пренесуваат на дискот на вашиот компјутер, кои вклучуваат: - името на серверот што го напишал; - обично, идентификатор во форма на единствен број; и - евентуално, датум на истекување. Овие информации се зачувани на вашиот компјутер во едноставен текстуален документ до кој пристапува серверот за читање и пишување информации. Колачето мора да биде поврзано со едно име на domain (на серверот што го поставил), така само со барање од истиот сервер може да се пристапи до него. Колачињата се документи испратени до вашиот диск за да ви помогнат да се движите низ интернет страницата и да се произведе статистика за посети или да се прикажуваат персонализирани реклами врз основа на вашето пребарување. Овие колачиња, во никакви околности, не содржат лични информации. Можете да го деактивирате испраќањето колачиња со менување на поставките на вашиот интернет пребарувач. Секој пребарувач работи на различен начин. Поставките за колачиња вообичаено ќе се најдат во менито „опции“ или „преференци“ на вашиот пребарувач, а за повеќе детали можете да ја користите и опцијата „помош“ во вашиот.

За најдобро можно искуство на нашата интернет страница, силно препорачуваме да оставите вклучени колачиња.

 

РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ КОЛАЧИ КОИ ГИ КОРИСТИМЕ

Колачињата на нашите веб-локации се користат на различни начини:


1. Анонимни колачиња за проценка на бројот на посети и користењето на онлајн услугата.


Колачињата за „статистички податоци за посети“ се користат за проценка на публиката на интернет страницата (бројот на посети, просечното време на посетите, ставки на кои е кликнато итн.). Целта на овие колачиња е постојано да ја подобруваат нашата интернет страница за да се осигураме дека ги исполнува вашите барања. Аналитичките колачиња се строго анонимни и во никој случај не дозволуваат идентификација на посетителот на интернет страницата или собирање на какви било лични податоци (на пр. име и адреса).

2. Колачиња за меморирање информации за поврзување


Некои од нашите интернет страници дозволуваат да се поврзете и да внесете информации за идентификација. Овие колачиња се користат, на пример, за запомнување на вашиот профил или вашиот пристап до одредена услуга и се потребни за тие операции.

3. Колачиња од трета страна (рекламирање)

Поголемиот дел од интернет рекламирањето на Citroën се прикажува на веб-локации на трети страни и се поставува од трето лице (на пример, рекламна агенција). Овие трети страни користат свои колачиња за да анализираат колку луѓе виделе и/или кликнале на рекламен банер. Колачињата поставени од трети страни се засноваат на политиките за колачиња на компаниите кои ги поставуваат и ние немаме пристап да ги читаме или креираме овие колачиња.

4. Други колачиња од трета страна

Citroën користи колачиња од трета страна за да го анализира вашето патување низ интернет страницата и да предложи барање за брошура или барање за тест возење каде што е потребно, како пример. Овие колачиња се испратени од нас или од нашите даватели на технички услуги за да се процени кој пристапува до содржината и деловите на нашата интернет страница, со цел да ги оцениме и да ја подобриме нивната организација. Онаму каде што е применливо, овие колачиња откриваат и проблеми со навигацијата и така ни овозможуваат да ги олесниме нашите услуги. Овие колачиња произведуваат само анонимна статистика и број на посети и не вклучуваат никакви лични податоци. Овие колачиња ќе се користат и за персонализирање на нашата интернет страница според анонимните податоци собрани од нашите различни интернет страници. Животниот век на овие колачиња за проценка не надминува 90 дена.

5. Флеш колачиња

Интернет страницата користи Adobe Flash Player за да претстави дел од нашата содржина на citroen.com.mk. Со цел да се подобри вашето корисничко искуство, колачињата за локални споделени објекти (или колачиња „флеш“ како што се вообичаено познати) се користат за да се обезбедат одредени функции. Овие флеш колачиња не може да се управуваат во вашиот интернет пребарувач - тие се управуваат во софтверот Adobe flash player. Интернет страницата на Adobe дава објаснувања за користените колачиња и како да ги оневозможите: http://www.adobe.com/products/flashplayer/security. Имајте предвид дека ограничувањето на употребата на флеш колачиња може да влијае на достапните функциите каде што се користат флеш колачиња.

КОЛАЧИЊА КОИ ГИ КОРИСТИ CITROËN

Подолу е списокот на главните колачиња што се користат на citroen.com.mk:
Колаче од Име на колаче За што ги користиме
Citroën  ASP.NET_SessionId  Oбезбедува нова случајна вредност за секоја нова корисничка сесија која ѝ овозможува на технологијата на серверот привремено да складира податоци специфични за корисникот на серверот.
Citroën  CFG3D.SFG  Се користи за зачувување на ID на сесијата за клиентите кои избираат да ги зачуваат своите конфигурации на возилото.
Citroën  GCAMCookie  Помага да ја следиме ефективноста на парите што ги трошиме на нашите кампањи за дигитален маркетинг, поврзувајќи го медиумското пласирање со продажбата.
Citroën  Citroen.pays  Се користи за складирање на претпочитаните земји и јазик на корисникот.
Citroën  PHPSESSID 

Ова обезбедува нова случајна вредност за секоја нова корисничка сесија која ѝ овозможува на технологијата на серверот привремено да складира податоци специфични за корисникот на серверот.

Citroën  CPPFRONT  Работиме на обезбедување попрецизни информации за вас во врска со нив.
Citroën  APACDCRFEND  Обезбедува нова случајна вредност за секоја форма што ја бара и испраќа корисникот за привремено складирање на податоци специфични за корисникот на серверот.
MyCitroën
MyCitroenOpenId
MyCitroën
ASP.NET_SessionID 
Ќе се користи за складирање на таен клуч за openid и за да се знае дали е побарано одјавување .
Интернет страница за мобилни телефони на Citroën csrftoken
django_language
boussole 

Заштита од вкрстено скриптирање на страници Автоматско откривање на локални поставки на страницата за поставки за локалниот јазик

ПЕРСОНАЛИЗИРАНО РЕКЛАМИРАЊЕ: КАКО ФУНКЦИОНИРА?

Колачињата се сместени на вашиот компјутер во посебна папка и во зависност од интернет страниците што ги посетувате, тие можат да меморираат :

• Интернет страници кои сте ги посетиле неодамна

• Производите за кои сте заинтересирани

• Информацискиот систем (јазик, земја, оперативен систем , пребарувач итн.) со цел да се оптимизира приказот при вашата следна посета на нашиата интернет страница.

 

ПЕРСОНАЛИЗИРАНО РЕКЛАМИРАЊЕ ОД CITROËN

Услугата CentralTag назначена од Citroën им овозможува на посетителите да добиваат персонализирани реклами во согласност со нивните најнови активности при пребарување (на пример, интересот покажан за возилото додека ги пребарувате веб-страниците на Citroën.

Ако повеќе не сакате да ги гледате овие персонализирани реклами, тогаш можете да ја деактивирате оваа персонализација овде: http://www.centraltag.com/commercial/policy/citroen.action

Бидејќи CentralTag е член на NAI (Network Advertising Initiative), вие може да се откажете и на интернет страницата: http://www.networkadvertising.org/

Ако не сакате нашата интернет страница да ги собира колачињата од трета страна на Krux: можете да ги деактивирате овие колачиња на www.youronlinechoices.com

Посетете ја интернет страницата www.youronlinechoices. com за да дознаете повеќе за онлајн рекламирањето во однесувањето и да ги видите опциите за блокирање за други компании кои се членки на IAB.