February 7, 2017

ЗИМСКИ СПОРТОВИ ЗА CITROËN C3 WRCS!

За втората рунда од сезоната, натпреварувачите на FIA Светскотиот Рели Шампионат, ќе се справуваат со единствениот комплетно зимски настан на календарот. На смрзнатите, со снег покриени патеки на Рели Шведска, Kris Mekee/Paul Nagle и Breen/Scott Martin ќе се надеваат да го лизнат Citroen C3 WRC до успех!

РЕЛИ ШВЕДСКА: ЛИЗГАЊЕ ДОЛЖ ЦЕЛАТА ПАТЕКА

Како дел од Светскиот Рели Шампионат, уште од самиот почеток во 1973, Рели Шведска е една од турите во сезоната која не се пропушта. Дури и кога температурата се симнува на -30°C, што не би требало да биде случај годинава, голем број навивачи се собираат за да ги видат акробатските таленти на возачите за задржување на нивните возила на патеката.

Годинешното издание вклучува бројни новитети, со поместувањето на сервисниот парк на аеродромот Torsby.

ПРЕДИЗВИЦИ: ДА СЕ ПРОДОЛЖИ ПОНАТАМУ

И овој пат, ќе се натпреваруваат две возила и тоа  Alongside Kris Meeke и Paul Nagle, Craig Breen и Scott Martin ќе го направат своето натпреварувачко деби во C3. Во меѓувреме, Stéphane Lefebvre/Gabin Moreau ќе се натпреваруваат со возило од претходната генерација.

По добриот настап минатата година Kris Meeke во Шведска ќе се натпреварува за победа. Craig Breen пак, кој беше осми минатата година, на неговото прво рели во WRC со Citroen Racing, исто така се надева на добри резултати на еден од неговите омилени настани.

ЦИТИРАМЕ

YVES MATTON, ДИРЕКТОРОТ НА CITROËN RACING TEAM: “Штом се вративме од Monaco, тимот продолжи да работи во смирена и решителна атмосфера. Во Шведска се надеваме на подобри резултати. И овој пат, Kris Meeke ќе атакува на победа, додека Craig Breen ќе треба да учи и да се подобрува на неговото прво рели со C3 WRC.

LAURENT FREGOSI, ТЕХНИЧКИ ДИРЕКТОР: “Со годините, научивме да се носиме со специфичните предизвици поставени од ова рели. Сетинзите се различни отколку на оние кои се употребуваат на земја и за време на тестирањето уочивме дека C3 WRC добро одговара на нашите вообичаени решенија. ”

KRIS MEEKE: “По разочарувањето во Monte-Carlo, како за мене така и за тимот во целина, тешко е да се чувствувам комплетно сигурен во себе доаѓајќи на Рели Шведска. Ги научивме лекциите од стартната рунда и се вражаме посилни за следните настани. Се радувам што сум повторно на една од моите омилени трки. Ќе го дадеме најдоброто од себе.”

Број на настапи : 3
Најдобар резултат: 7 (2015)

CRAIG BREEN: “Многу сум возбуден поради моето деби со Citroën C3 WRC! Со нетрпени го чекам стартот. Ова е нешто што го чекав цел живот. Се чувствувам сигурен на патеката, во возилото и со тимот. И иако незнаеме што да очекуваме, јас сум подготвен да се справам со овој предизвик.”

Број на настапи: 4
Најдобар резултат: 8 (2016)

STÉPHANE LEFEBVRE: “Трката во Шведска е секако вистинската каде можам најмногу да научам, бидејќи овде се натпреварував само еднаш претходно, пред две години DS 3 R5. Засега, од оваа гледна точка, нема да бидам фрустриран што возам возило од претходната генерација. Мојата цел ќе биде да се вратам по тешкотиите во Monte-Carlo. Тешко е да правам претпоставики или да се позиционарам себеси кон специфична цел, ќе ја бараме и најмалата можност да се освојат поени.”

Број на анстапи: 1

КЛУЧНИ БРОЈКИ

  • 18 настапи опфаќајќи вкупно 74km.
  • 8% од настапите се нови во споредба со 2016.
  • 45 метри е рекордниот скок на Colin’s Crest, постигнат од  Eyvind Brynildsen во 2016.
  • 384 застанувања за монтирање на Michelin X-Ice North 3 гуми. Потребни се 45 минути за да се монтира секоја гума.
  • 44kph е средната брзина на победниците на 2016 Rally Sweden. Тоа е пониско од 114.84 kph постигнати од Citroën Xsara WRC на Sébastien Loeb во 2004!

 

РАСПОРЕД НА ТРКАТА ВО ШВЕДСКА

ЧЕТВРТОК 9 FEBRUARY
8.00am: shakedown (Skalla)
8.04pm: Почеток на денот 1 (Karlstad)
8.08pm: SS1 – Karlstad 1 (1.90km)
9.54pm: Крај на денот 1 (Torsby)

FRIDAY 10 FEBRUARY
6.50am: Почеток на денот 2 и сервис A (Torsby – 15 mins)
7.59am: SS2 – Röjden 1 (18.47km)
9.06am: SS3 – Hof-Finnskog 1 (21.26km)
10.20am: SS4 – Svullrya 1 (24.88km)
11.56am: Service B (Torsby – 30 mins)
1.20pm: SS5 – Röjden 2 (18.47km)
2.27pm: SS6 – Hof-Finnskog 2 (21.26km)
3.51pm: SS7 – Svullrya 2 (24.88km)
5.15pm: SS8 – Torsby 1 (16.43km)
5.55pm: Flexi Service C (Torsby – 45 min)

SATURDAY 11 FEBRUARY
6.54am: Почеток на денот 3 и сервис D (Torsby – 15 mins)
8.08am: SS9 – Knon 1 (31.60km)
9.17am: SS10 – Hagfors 1 (15.87km)
10.08am: SS11 – Vargåsen 1 (14.27km)
11.29am: Service E (Torsby – 30 mins)
12.58pm: SS12 – Knon 2 (31.60km)
2.17pm: SS13 – Hagfors 2 (15.87km)
3.08pm: SS14 – Vargåsen 2 (14.27km)
5.45pm: SS15 – Karlstad 2 (1.90km)
7.41pm: Flexi Service F (Torsby – 45 min)

НЕДЕЛА 12 FEBRUARY
6.35am: Почеток на денот 4 и сервис G (Torsby – 15 mins)
7.55am: SS16 – Likenäs 1 (21.19km)
9.58am: SS17 – Likenäs 2 (21.19km)
12.18pm: SS18 – Torsby 2 (16.43km)
1.00pm: Подиум (Torsby)