May 27, 2014

MULLER И LÓPEZ, КРАЛЕВИ НА ПАТЕКАТА ВО АВСТРИЈА

Искористувајќи ја пол позицијата во првата трката Yvan Muller на патеката во Салцбург ја однесе својата трета победа во сезоната.

Вовлечен во еден карамбол на почетокот од вториот дел од трката, Yvan мораше да ја напушти трката. José-María López застана на чело на подиумот на втората трката по една извонредна серија од претекнувања.
José-María López ја зголеми предноста на Светскиот шампионат. Во моментов брои 41 и 45 поени пред Yvan Muller и Sébastien Loeb, кои се рангираа 4-ти и 7-ми.

Резултати:

ТРКА 1
1. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1) +3’’840
3. José-María López (Citroën C-Elysée WTCC) +4‘’276
4. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC) +5’’427
5. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) +12’’403
6. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1) +12’’945
7. Mehdi Bennani (Honda Civic WTCC) +13’’566
8. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC) +14’’868
9. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) +15’’672
10. Gianni Morbidelli (Chevrolet RML Cruze TC1) +16’’184
Најбрз круг: José-María López (1’22’’571)

ТРКА 2
1. José-María López (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC) +1’’683
3. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) +2’’554
4. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) +3’’651
5. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1) +3’’908
6. Gianni Morbidelli (Chevrolet RML Cruze TC1) +4’’466
7. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC) +4’’758
8. Mehdi Bennani (Honda Civic WTCC) +5’’418
9. René Munnich (Chevrolet RML Cruze TC1) +10’’074
10. Mikhail Kozlovkiy (Lada Granta 1.6T) +15’’288
Најбрз круг: José-María López (1’23’’864)

WORLD CHAMPIONSHIP: КЛАСА ВОЗАЧИ
1. José-María López: 179 поени
2. Sébastien Loeb: 138 поени
3. Yvan Muller: 134 поени
4. Tiago Monteiro: 96 поени
5. Gabriele Tarquini: 74 поени

WORLD CHAMPIONSHIP: КЛАСА ПРОИЗВОДИТЕЛИ
1. Citroën вкупно: 412 поени
2. Honda: 269 поени
3. Lada: 136 поени