May 24, 2017

DS VIRGIN RACING НА ПОДИУМОТ ВО ПАРИЗ

Париз, 20. Мај 2017
DS VIRGIN RACING НА ПОДИУМОТ ВО ПАРИЗ

• Хозе Мариа Лопез за првпат се искачи на подиумот на Formula E со освоено второ место во рамки на ePrixПариз.

• Како и во Монако, Сам Бирд го заврши предизвикот со најдобар круг на трката.

Со целоснораспродадени билети, трката ePrixПариз е означена со второто место на Хозе Мариа Лопез, а DS Virgin Racing се искачи на четвртата позиција на Шампионат во Формула E во рамки на FIA 2016/2017.

На симнување од подиумот, Хозе Мариа Лопез изјави: «Првпат од почетокот на сезоната имавме трка без никакви забелешки. Мислам дека го докажавме сопствениот потенцијал. Во Монако немавме среќа, но затоа пак сме пресреќни за втората позиција низ улиците на Париз. »

Сам Бирд додаде: « Покажавме одличен потенцијал што се одрази во резултатот. »
Во деновите на второто издание на ePrixПариз беа изложени најновите модели од гамата на DS Automobiles : DS 7 CROSSBACK, DS E-TENSE и DSV-02.

Ив Бонефон, Директор на марката DS, заклучи : « Изворедна недела за DS со качување на подиумот и со презентација на Претседателскиот DS 7 CROSSBACK. »

Седмата и осмата трка од Formula E ќе се одржат на 10 и 11 јуни на аеродромот во Берлин.
FIA Formula E – ePrixПариз – Првични резултати
1 Sébastien BUEMI
2 José Maria LOPEZ
3 Nick HEIDFELD
4 Felix ROSENQVIST
5 Nicolas PROST
6 Robin FRIJNS
7 Nelson PIQUET JR
8 Tom DILLMANN
9 Mitch EVANS
10 Stéphane SARRAZIN
11 Esteban GUTIERREZ
12 Oliver TURVEY
13 Daniel ABT
14 Mike CONWAY
15 Adam CARROLL
16 Sam BIRD
Lucas DI GRASSI
Jérôme D’AMBROSIO
Jean-Eric VERGNE
Antonio Felix DA COSTA
FIA Formula E Championship – Возачи
1 Sébastien BUEMI 132
2 Lucas DI GRASSI 89
3 Nicolas PROST 58
4 Nick HEIDFELD 47
5 Jean-Eric VERGNE 40
6 Felix ROSENQVIST 40
7 Sam BIRD 35
8 Nelson PIQUET JR 33
9 José Maria LOPEZ 28
10 Daniel ABT 26
11 Robin FRIJNS 16
12 Mitch EVANS 15
13 Oliver TURVEY 15
14 Maro ENGEL 12
15 Antonio DA COSTA 10
16 Jérôme D’AMBROSIO 10
17 Loic DUVAL 9
18 Esteban GUTIERREZ 5
19 Adam CARROLL 4
20 Tom DILLMANN 4
21 Stéphane SARRAZIN 2
22 Qing Hua MA 0
FIA Formula E Championship – Екипи
1 Renault e.dams 190
2 ABT Schaeffler Audi Sport 115
3 Mahindra Racing 87
4 DS Virgin Racing 63
5 NEXTEV NIO 48
6 TECHEETAH 45
7 Andretti Formula E 26
8 Panasonic Jaguar Racing 19
9 Faraday Future Dragon Racing 19
10 Venturi Formula E Team 18