ЛИСТА НА ПОБЕДИ НА CITROËN RACING

НА СИТЕ ВИДОВИ НАТПРЕВАРИ, CITROËN ОСВОИ 16 НАГРАДИ ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И 12 НАГРАДИ ЗА ВОЗАЧИ (WRC И WTCC ЗАЕДНО).

ЛИСТА НА ПОБЕДИ НА CITROËN RACING

Два рекорда исто така треба да се стават на листата на награди на марката: 96 победи во WRC и 38 последователни качувања на подиумот меѓу Рели Мексико 2008 и Рели Велика Британија 2010.

Citroën ги употреби своите први возила во rallye-raid, пред серија неверојатни победи во FIA WRC меѓу 2003 и 2012. По три успешни сезони во WTCC, екипата на шевроните за врати во WRC и тоа овојпат со C3 WRC.

Од раѓањето на марката во 1919, Citroën отсекогаш го истакнувал својот капацитет за авантуристички и спортски предизвици.

Од почетоците на натпревари на марката со моменталната Citroën Racing, екипите на Citroën се запишаа во историјата на победи и бројни спортски успеси.

ЛИСТА НА ПОБЕДИ СО КЛУЧНИТЕ БРОЈКИ

600x430_RALLYE RAID OK_258398_75RALLYE-RAID (1990-1997)

36 победи од 42 учества на натпревари, од кои 4 победи на Dakar
25 победи за Пјер Лартиг (Pierre Lartigue), 10 за Ари Ватанен (Ari Vatanen) и 1 за Тимо Салонен (Timo Salonen)
5 награди ‘Производители’на Светскиот куп FIA во Rallye-Raid (1993 до 1997)
5 награди ‘Возачи’: Пјер Лартиг (Pierre Lartigue) од 1993 до 1996 и Ари Ватанен (Ari Vatanen)

 

 

WRC AVEC XSARA (1998-2005)600x430_wtcc_258397_75

97 победи од кои 11 во Германија, 10 во Аргентина, 9 во Шпанија и 7 во Монте Карло 238 качувања на победничкиот подиум
1484 победи во специјали
78 победи за Себастијан Лоеб (Sébastien Loeb), 7 за Себастијан Ожие (Sébastien Ogier), 3 за Крис Мек (Kris Meeke), 2 за Карлос Саинз (Carlos Sainz) и Филип Бугалски (Philippe Bugalski), 1 за Дани Сордо (Dani Sordo), Мико Хирвонен (Mikko Hirvonen), Франсоа Дувал (François Duval) и Хесус Пурас (Jesus Puras).

 

600x430_WRC AVEC C4WRC AVEC C4 (2004-2010)

36 победи за C4 WRC, 32 за Xsara WRC, 26 за DS 3 WRC, 2 за Xsara Kit-Car

Рекорди: победи Производител (96) и последователни качувања на победничкиот подиум (38 од Мексико 2008 до Велика Британија во 2010) 8 награди ‘Производители’ на Светскиот шампионат FIA во Рели (2003 до 2005 и 2008 до 2012)
9 награди ‘Возач’ и ‘Совозач’ за Себастијан Лоеб (Sébastien Loeb) и Даниел Елена (Daniel Elena) (2004 до 2012)

 

600x340_c4_WTCCWTCC (2014-2016)

31 пол позиции во 35 квалификации
50 победи, 45 најдобри кругови, 119 подиуми во 69 трки
28 победи за Хозе Мариа Лопез (José María López), 11 за Иван Милер (Yvan Muller), 6 за Себастијан Лоеб (Sébastien Loeb), 2 за Ma Qing Hua, 1 за Мехди Бенани (Mehdi Bennani) и Тим Шилтон (Tom Chilton).
3 награди ‘Производители’ во FIA WTCC (2014 до 2016)
3 награди ’возачи’ во FIA WTCC за Хозе Мариа Лопез (José María López) (2014 до 2016)