FIA World Rally Championship

Légende ci-dessous
FIA World Rally Championship

2017, ГОДИНА НА ВРАЌАЊЕ НА ГОЛЕМА ВРАТА!

600x430_MonteCarlo

Рели во Монте Карло го означува почетокот на Светскиот шампионат FIA во рели 2017 и го означува враќањето на екипата CITROËN Racing на патеките.

2017 претставува предизвик за екипата на CITROËN Racing : да ги постави своите шеврони на највисокиот пиедестал во светот со својот C3 WRC !

Запознајте го C3 WRC !

 

СЕЗОНАТА 2017 Е ОТВОРЕНА !

19-22 јануари Рели Монте Карло
9-12 февруари Рели Шведска
9-12 март Рели Мексико
6-9 април обиколка на Коризика
27-30 април Рели Аргентина
18-21 мај Рели Португалија
8-11 јуни Рели Италија Сардинија
29 јуни – 2 јули Рели Полска
27-30 јули Рели Финска
17-20 август ADAC Рели Германија
5-8 октомври RACC – Рели Шпанија
26-29 октомври Рели Велика Британија
16-19 ноември Рели Австралија


CITROËN RACING, ЕКИПА ОД СВЕСТКИ ПОЗНАТИ И ПРИЗНАТИ ЕКСПЕРТИ ВО СВОЈОТ ДОМЕН

За време на сезоната 2017, екипата CITROËN TOTAL АБУ ДАБИ WRT ЌЕ АНГАЖИРА ДВЕ ОД ЧЕТИРИТЕ C3 WRC ЗА СВОЈАТА ЕКИПА.

600x430_2Kris Meeke / Paul Nagle

УСПЕХ НА АНГЛИСКИ НАЧИН

Kris станува дел од екипата на CITROËN Sport и веднаш забележа победа на Рели-то во Монте Карло заедно со Пол Нејгл. Во 2014 како дел од екипата CITROËN Total Abu Dhabi World Rally Team четири пати се качи на победничките пиедестали. Крис е првиот возач кому му е доверена задачата на возач по враќање на WRC. Крис има искуство и знаење со кои може да претендира за светски титули.
• Прво Рели WRC Велика Британија во 2002
• 73 учества во WRC
• 1 во Аргентина во 2015, Португалија и Финска во 2016

 

600x430_3Craig Breen / Scott Martin

ИРЕЦ ВО ЕКИПАТА

Во 2016 како делод екипата Abu Dhabi Total WRT  учествува во шест рели трки. И тоа завршува на осмото место во Шведска, на седмата позиција во Полска и се качува на победничкиот подиум во Финска. Благодарение на овие успеси е награден со официјален волан во рамки на екипата Citroën Total Abu Dhabi WRT за 2017.

• Прво Рели WRC во Португалија во 2009
• 37 учества во WRC
• 3-ти во Финска WRC 2016

 

600x430_4Stéphane Lefebvre / Gabin Moreau

ФРАНЦУЗИНЧЕ ВО ЕКИПАТА

Стефан Лефебре во 2016, станува член на екипата Abu Dhabi Total WRT заедно со Габен Моро. Сезоната ја започнува одлично со петтата позиција во Португалија и Полска. Сезоната ја завршува со неочекувано излетување од патот.

Се враќа на крајот од сезоната во Велика Британија, каде завршува на деветтото место за во 2017 да биде запишан во екипата за тестирање на Citroën Total Abu Dhabi WRT.

• Прво Рели WRC во Франција во 2013
• 26 учества во WRC
• 5-ти во WRC Monte-Carlo 2016

600x430_5Khalid Al Qassimi / Chris Patters

ОД ПУСТИНСКИ ПАТЕКИ ДО WRC

По победата на Рели во Дубаи 2015, Шеик Калид учествува во четири трки заедно со Крис, Крег Стефан во екипата на Abu Dhabi Total WRT.

Се најде и на стартната линија на Дакар 2017 – а ќе биде во тимот за проби на WRC зад волан на Citroën C3 WRC.

• Прво рели WRC Акропола 2004
• 65 учества во WRC
• 5-то емсто на WRC Австралија 2011

ПОБЕДИ ВО 2017 ЗА НАДЕЖ ЗА ПОВЕЌЕ ТИТУЛИ ВО 2018

600x430_6

“Направивме еден циклус од три години на WTCC, и дојде моментот кога Марката се подготвуваше за лансирање на својот најголем стратегиски производ: Новиот C3. Во исто време FIA имплементираше нови стандарди за WRC. C3 целосно ја задоволува оваа нова дефиниција, коцките се наместија сами по себе. Овој производ ќе му овозможи на CITROËN целосно да се посвети на автомобилскиот спорт.

Ив Матон Yves Matton, Директор на CITROËN Racing”

Yves Matton, Citroën Racing Director

 

CITROËN RACING, ЕКИПА ОД СВЕСТКИ ПОЗНАТИ И ПРИЗНАТИ ЕКСПЕРТИ ВО СВОЈОТ ДОМЕН

 

ИЗВОНРЕДНА ТЕХНОЛОШКА ЛАБОРАТОРИЈА

Logo-6

Соработката меѓу TOTAL и CITROËN трае веќе 48 години и се базира на цврсти и солидни основи :  R&D.Оттука произлегува и познатата маскима ‘CITROËN  го претпочита Total’!

ABU DHABI, ГЛАВЕН ГРАД НА ОБЕДИНЕТИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ

logo_7

Абу даби во превод од арапски значи «земјата на газелата » затоа што е изградена на место каде една млада антилопа го донела номатското племе во потрга по вода за пиење. Овој остров кои броел околу триста мали куќички од палми и неколку згради и замокот на емиратот денес претставува модерна светска метропола, главен град на Обединетите арапски емирати

CITROËN И MICHELIN : НАЈУБАВАТА СОРАБОТКА НА РЕЛИ ТРКИТЕ

logo_8

CITROËN и Michelin споделуваат долга заедничка производствена и спортска историја. Двете марки заедно однесоа пет светски  титули на FIA и пет победи на Coupe du monde FIA des Rallyes Tout-Terrain.

ШВАЈЦАРСКИ КВАЛИТЕТ И ОРГИНАЛЕН СПОРТСКИ ДУХ ОД 1888

logo_9

Certina е позната марка на спортски часовници. Покрај извонредниот дизајн овие часовници се карактеризираат и со неприкосновен квалитет.