ЕКИПАТА НА C3 WRC

Во 2019, сеуште верни на WRC шампионатот, Citroën се опколува со два пара нови екипа.

БОРБА ЗА СВЕТСКАТА ТИТУЛА ЗА ВОЗАЧИ

Large-photo-1-Teams_555x318

« Кога ќе ги ангажирате светските рели шампиони и екипажот што ги освоил и последните шест титули, немате друг избор освен да се стремите кон светските титули за возачи и совозачи. Меѓутоа, со оглед на многу жестоката конкуренција во категоријата, ние немаме никакви илузии за обемот на задачите кои претстојат. Ќе изразиме почит кон нашите ривали која ја заслужуваат, истовремено покажувајќи многу упорност и одлучност. Се чини логично веднаш да размислиме за Sébastien кога зборуваме за борбата за титулата за возачи, но убеден сум дека Esapekka ќе биде упорен за да не заостане. Тој секако ќе добие добри можности за време на сезоната… »

Pierre BUDAR, Citroën Racing Director

Sébastien Ogier се враќа во екипата од своите почетоци

 

SÉBASTIEN OGIER & JULIEN INGRASSIA

Small-photo-2_Teams_308x176SÉBASTIEN OGIER
Дата и место на раѓање: 17 декември 1983 во Gap (France)
Натпреварувачко деби: 2006
Прво WRC рели: Mexico 2008
Број на WRC стартови: 136
Најдобри резултати на WRC: Шесткратен светски рели шампион (2013, 2014, 2015, 2016, 2017 и 2018), 44 победи

 

Small-photo-3_Teams_308x176
JULIEN INGRASSIA
Дата и место на раѓање: 26 ноември 1979 во Aix en Provence (France)
Натпреварувачко деби: 2002
Прво WRC рели: Mexico 2008
Број на WRC стартови: 136
Најдобри резултати на WRC: Шесткратен светски рели шампион (2013, 2014, 2015, 2016, 2017 и 2018), 44 победи

ESAPEKKA LAPPI & JANNE FERM

Small-photo-4_Teams_308x176

ESAPEKKA LAPPI
Дата и место на раѓање: 17 јануари 1991 во Pieksämäki (Finland)
Натпреварувачко деби: 2007
Прво WRC рели: Finland 2011
Број на WRC стартови: 42
Најдобри резултати на WRC: 1во(Finland 2017)

 

Small-photo-5_Teams_308x176

JANNE FERM
Дата и место на раѓање: 29 August 1980 во Tampere (Finland)
Натпреварувачко деби: 2007
Прво WRC рели : Finland 2011
Број на WRC стартови : 42
Најдобри резултати на WRC : 1во (Finlande 2017)

 

ПАРТНЕРИ ВО 2019

 ТИМ ОД СВЕТСКИ ПОЗНАТИ ЕКСПЕРТИ 

Large-photo-6-Teams_555x318

  TOTAL

2019 ја одбележува 51та годишнина на партнерството помеѓу Citroën и Total. Повеќе од половина век соработка која се базира на четири основи: R&D, производство, продажба и маркетинг и мотоспорт. Од производствениите погони до специјалните работилници на Citroën Racing, познатиот слоган “Citroën преферира Total” ја сумира оваа нераскинлива врска!

Large-photo-7-Teams_555x318

 

 

MICHELIN

Citroën и Michelin делат многу заедничка историја, како на производствен така и на мотоспорт фронт. Заедно, двете компании потврдија пет FIA World Rally Championship титули и пет FIA Cross-Country Rally World Cups.

Large-photo-8-Teams_555x318

RED BULL

Dietrich Mateschitz го основал Red Bull во средината на 1980-тите. Тој создаде формула за Red Bull енергетски напиток и разви единствен макетиншки концепт на марката. Веќе навлезен во мотоспортовите, познатиот енергетски напиток е партнер на Citroën Racing за 2019.